Ιστορική εξέλιξη του συνθετικού δέρματος

 

Η ανάγκη για χαμηλού κόστους, εναλλακτικά του φυσικού δέρματος, προϊόντα ως υλικό για ρούχα, παπούτσια, ταπετσαρίες κλπ άρχισε να φαίνεται στην Αμερική ήδη από τη δεκαετία του 1920. Το συνθετικό δέρμα στις πρώτες του μορφές ήρθε για να καλύψει την ανάγκη αυτή.

Στην πρώτη μορφή του το συνθετικό δέρμα είχε ως βάση το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Τα πρώτα αυτά τεχνητά υφάσματα αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη γιατί ήταν ευαίσθητα σε αυξημένες θερμοκρασίες, δύσκαμπτα και δεν “ανάπνεαν” επαρκώς. Οι ιδιότητες αυτές δυσχέραιναν τη χρήση σε τελικές εφαρμογές που θα έρχονταν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.

Τη δεκαετία του 1950 γίνεται μια πολύ συστηματική και εξειδικευμένη προσπάθεια σε εργαστήρια των Η.Π.Α για την εξέλιξη του συνθετικού δέρματος. Ο RayHoutz, ο JohnPiccard και ο Dr.BoyntonGraham ήταν πρωτοπόροι προς την κατεύθυνση αυτή.

Η χημική βιομηχανία DuPont, διαβλέπει τη δεκαετία του 1960, στον κλάδο του συνθετικού δέρματος, ένα πεδίο με πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Η   DuPont είχε ιδρυθεί περίπου το 1800 και είχε ήδη πολύ μεγάλη ιστορία σε πολλούς τομείς της χημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ. Η τεχνογνωσία της σε διαφορετικούς χημικούς κλάδους, της έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει τελικά ένα υλικό με παραπλήσιες ιδιότητες με τις ιδιότητες αυτού που αποκαλούμε σήμερα συνθετικό δέρμα. Το υλικό αυτό χάρη στους πόρους που διαθέτει, επιτρέπει τη διέλευση του αέρα, “αναπνέοντας” έτσι πολύ καλύτερα, ενώ παρουσιάζει σημαντικά βελτιωμένες μηχανικές ιδιότητες.

Σήμερα, με τη βοήθεια της μεγάλης εξέλιξης στη χημική βιομηχανία γενικότερα, το συνθετικό δέρμα έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να μη διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό, ενώ πλεονεκτεί έναντι του αυτού σε ότι αφορά το κόστος, τις ειδικές εφαρμογές (customizedapplications) και σίγουρα τον πιο οικολογικό χαρακτήρα του. Η πολυουρεθάνη (PU) χρησιμοποιείται πλέον εξίσου συχνά με το PVC ως βάση για την παραγωγή συνθετικού δέρματος, δίνοντας προϊόντα με ιδιότητες συμπληρωματικές με αυτές των προϊόντων από PVC.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ιδιότητες του παραγόμενου συνθετικού δέρματος μπορούν να προκαθοριστούν με μεγάλη ακρίβεια και να ελεγχθούν μετά την παραγωγή. Αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφής, διευρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την γκάμα των παραγόμενων τελικών προϊόντων.

Η εξέλιξη στη χημική βιομηχανία είναι διαρκής, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο εφαρμογής. Ήδη παράγεται συνθετικό δέρμα με τη μορφή μικροϊνών (microfiberartificialleather), ενώ τα νανοϋλικά (Nano-materials) φαίνεται ότι είναι το μέλλον και του συνθετικού δέρματος.

 

Πλεονεκτήματα

 • Προϊόντα υψηλής ποιότητας
 • Ανταγωνιστικές τιμές
 • Υψηλός βαθμός τυποποίησης της παραγωγής
 • Άρτια καταρτισμένο προσωπικό
 • Άριστες πρώτες ύλες από επώνυμα εργοστάσια

Επικοινωνία

 • ΔΕΡΜΟΠΛΑΣΤ ΒΙΟΤΕΧΝΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.
  ΒΙ.ΠΕ. Οινοφύτων
  ΟΙΝΟΦΥΤΑ, 32011
 • Τηλέφωνο: +30.2262031772

Copyright © 2013 Dermoplast, Powered by Insyst